Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

no more moebius



Ο πατέρας του Υπολοχαγού Μπλούμπερι, Jean Giraud, ή Moebius όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι, έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι σε ηλικία 73 ετών μετά από μακρά ασθένεια αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο στο χώρο των κόμικ, αλλά και της επιστημονικής φαντασίας.
Ο μικρός Ζαν Ζιρό επιδεικνύοντας το ταλέντο του από την παιδική του ηλικία, όταν σχεδίαζε ακατάπαυστα καουμπόηδες και ινδιάνους, σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών. Τα πρώτα του σχέδια που δημοσιεύτηκαν ήταν για τη διαφήμιση και τη μόδα, ήταν όμως οι εικονογραφημένες ιστορίες που τον γοήτευσαν και που θέλησε να γοητεύσει.
Επιστρέφοντας από τον πόλεμο της Αλγερίας, δημοσίευσε μια σειρά γουέστερν στο περιοδικό "Spirou", μετά στο "Pilote" και στη συνέχεια ξεκινά τις περιπέτειες του υπολοχαγού Μπλούμπερι, ενός από τους πρώτους αντί-ήρωες στο χώρο του γουέστερν κόμικ, που του χάρισαν φήμη.

Ο Giraud χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα Moebius το 1963 για μια σειρά μικρών ιστοριών που εκδόθηκαν από το περιοδικό Hara-Kiri. Ο τρόπος που ο δημιουργός άλλαζε το όνομά του - υπέγραφε άλλοτε ως Jean Giraud, άλλοτε ως Moebius, αλλά και ως Gir - το αποδίδει στην μπερδεμένη και δύσκολη παιδική ηλικία που του άφησε ο άσχημος χωρισμός των γονιών του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Moebius έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στην ξεχωριστή καλλιτεχνική του τεχνοτροπία και τη δουλειά του πάνω στην επιστημονική φαντασία. Στα έργα του πάντρευε την ρεαλιστική αφήγηση του Ερζέ (Τεν Τεν) με τον φουτουρισμό του Φίλιπ Ντικ. Ενέπνευσε και επηρέασε το χώρο της επιστημονικής φαντασίας και συγκεκριμένα καλλιέργησε ένα είδος που χαρακτηρίζεται με τον όρο κυβερνοπάνκ (λογοτεχνικό και κινηματογραφικό είδος που άνθισε από τις αρχές του 70 μέχρι τα τέλη του 80 με αναφορές στον υπόκοσμο της υψηλής τεχνολογίας του άμεσου μέλλοντος, σε δολοπλοκίες που αφορούν προϊόντα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και γενετικής, συνήθως σε περιβάλλον δυστοπικό και σκοτεινό με πολλές κοινωνικές διαφορές.) Υπήρξε συνιδρυτής των εκδόσεων Les Humanoïdes Associés και του περιοδικού Métal Hurlant, το οποίο τελικά θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για τα κόμικ φαντασίας και τρόμου, και αργότερα θα εκδοθεί και στην Αμερική ως Heavy Metal.

Η συνάντηση και η συνεργασία του Moebius με τον Alejandro Jodorowsky υπήρξε κομβικό σημείο για την εξέλιξη των κόμικ και της επιστημονικής φαντασίας γενικότερα. Τα δύο δημιουργικά τέρατα επινόησαν το Ίνκαλ (Είχε κυκλοφορήσει τη δεκαετία του 90 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μαμούθκόμιξ, αλλά υπάρχει σε συλλογική έκδοση στα αγγλικά.) Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα επιστημονικής φαντασίας στα κόμικ, που ενέπνευσε τον Λικ Μπεσόν να κάνει το Πέμπτο Στοιχείο, και είναι η πρώτη ιστορία που διαδραματίζεται στο Jodoverse, το αχανές σύμπαν που γέννησε το μυαλό του Jodorowsky. (Θα ακολουθήσει το έπος των Μεταβαρόνων, αυτή τη φορά με τα σχέδια του Juan Giménez). Από τότε ο Moebius και ο Jodorowsky χαρακτηρίστηκαν ως αυθεντίες της επιστημονικής φαντασίας και κλήθηκαν να βοηθήσουν στη δημιουργία πολλών γνωστών ταινιών αυτού του είδους, όπως το Dune, το Alien, το Masters of the Universe και το Tron. Ο δημιουργός του πολέμου των άστρων, Τζορτζ Λούκας, έχει δηλώσει «εντωπωσιασμένος αλλά και επηρεασμένος από την ιδιαίτερη αίσθηση του σχεδιασμού του και τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο απεικονίζει το φανταστικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου