Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

γεράκι


Στο βιβλίο «Ανατομία του Αστυνομικού Μυθιστορήματος» (εκδόσεις Άγρα) αρκετοί από όσους υπογράφουν τα δοκίμια πάνω στη αξία (ή όχι) του αστυνομικού μυθιστορήματος αναφέρουν το Γεράκι της Μάλτας (εκδόσεις Μεταίχμιο) ως μία από τις σπουδαίες αστυνομικές ιστορίες. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πρώτη παράγραφο του βιβλίου και την εισαγωγή του ήρωα Σαμ Σπέιντ στους αναγνώστες. Το μάτια του σχημάτιζαν ένα V, τα φρύδια του σχημάτιζαν ένα V, το σαγόνι του σχημάτιζε ένα V. Το V της κακίας, του eVil, των Villains. Το V της Cruella de Vil, του Darth Vader, του Voldemort.

Μπορεί οι ευρωπαίοι συγγραφείς αστυνομικών να είναι λιτοί με τη βία δίνοντας προσοχή στον κοινωνικό περίγυρο της ιστορίας (ένας φόνος το απαραίτητο και ίσως κάποιος δεύτερος για να καλύψει τον πρώτο, αλλά συνήθως ως εκεί), όταν οι Αμερικάνοι αναλαμβάνουν μια αστυνομική ιστορία το θέμα συχνά καταλήγει σε μακελειό σκοτωμών και ο ήρωας εκτός από κοφτερό μυαλό χρειάζεται να είναι καλός με τα όπλα και δυνατός στις μπουνιές.

Ο ήρωας του Χάμετ, Σαμ Σπέιντ, είναι ένας ιδιωτικός Ντεντέκτιβ χωμένος σε ένα σκοτεινό και άνομο περιβάλλον και για να επιβιώσει και να βρει τους ενόχους πρέπει να ελιχθεί επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Απειλεί, λέει ψέματα, κάνει κομπίνες, συμφωνίες με τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, κλπ, που αν έβλεπαν ο Ντύπεν και ο Σέρλοκ Χολμς θα έχαναν κάθε ιδέα για το μυθιστορηματικό είδος που όρισαν. Ανήκει στου γοητευτικούς ήρωες της Αμερικανικής μαφίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που συνυπήρξαν με μοιραίες γυναίκες, που στην αρχή υποδύονταν fame fragile, μέχρι που αποδείχτηκαν fame fatale. Ο Σαμ Σπέιντ, ο Φίλιπ Μάρλοου είναι ήρωες καθάρματα που φλερτάρουν με την παρανομία, που είναι κακό τσιμπούρι για την αστυνομία και που ο εγωισμός τους δεν τους επιτρέπει να δουν τα λάθη τους. Ήρωες που ενσαρκώθηκαν με τον Μπόγκαρντ, το πιο περιζήτητο αρσενικό του ασπρόμαυρού Χόλυγουντ. Ο Μπόγκαρντ έθεσε τα πρότυπα εκείνης της γενιάς. Ο άντρας πρέπει να είναι σκληρός, αλύγιστος, και να μην υποκύπτει στα νάζια μιας γυναίκας. Αρκετά χρόνια αργότερα τα πράγματα άλλαξαν όταν βγήκε στους κινηματογράφους το «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου