Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

θύελλα


Το κόμικ στην Ελλάδα ήταν πάντα ένας χώρος πολυτάραχος. Όλες οι προσπάθειες εξυγίανσης και προώθησης της 9ης τέχνης έπρεπε να περάσουν τα χίλια κύματα για να επιβιώσουν και συχνά χτυπούσαν σε ύφαλο και έβρισκαν τέλος. Το περιοδικό της Βαβέλ σταμάτησε να κυκλοφορεί και μαζί με αυτό χάθηκε το φεστιβάλ της, ένα από τα πιο ωραία φθινοπωρινά ραντεβού. Η Βαβέλ έγινε το διμηνιαίο MOV που σταμάτησε να κυκλοφορεί από το περασμένο Καλοκαίρι μετά από λίγα τεύχη. Το περιοδικό «Παρά Πέντε» και οι εκδόσεις Ars Longa ανήκουν πλέον στο ξεχασμένο παρελθόν και το εβδομαδιαίο «9» της Ελευθεροτυπίας χάθηκε όπως τόσα άλλα από αυτή τη μάστιγα της οικονομικής κρίσης.Όμως, ως άλλο γαλατικό χωριό που δε λέει να σβήσει από τον χάρτη, υπάρχουν κάποιοι εκδότες που επιμένουν να τοποθετούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων αξιόλογες δουλειές της παγκόσμιας αλλά και εγχώριας κόμικ σκηνής. Οι εκδόσεις ΚΨΜ, ο Κορμοράνος, η Jemma Press, οι εκδόσεις Zoobus, και βέβαια οι Εκδόσεις Anubis, μαζί με όποιες προσπάθειες γίνονται από εκδοτικούς οίκους (Πατάκης, Μεταίχμιο, κ.α.) που συμπεριλαμβάνουν περιστασιακά ορισμένες κόμικ επιλογές στο εκδοτικό τους πρόγραμμα, έχουν αναλάβει να συμπληρώνουν το παζλ των βιβλιοπωλείων με τις επιλογές τους από τον αχανή ωκεανό των κόμικ. Έναν ωκεανό που παραμένει ανεξερεύνητος, έναν ωκεανό που θα πλημμυρίσει με τα πολύχρωμα νερά του την Ελληνοαμερικανική Ένωση στη Μασσαλίας από την Παρασκευή 30 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 1η Απριλίου. Η πλημμύρα λέγεται comicdom. Ο εκλεκτός φετινός καλεσμένος είναι ο Μίλο Μανάρα.


Μετά από βόλτα μου στα βιβλιοπωλεία για να βρω κόμικ του Μανάρα έτσι ώστε να του δώσω πολλές σελίδες όταν στηθώ στην ουρά περιμένοντας να υπογράψει και ελπίζοντας να σχεδιάσει κάποια λαχταριστή γκομενάρα που θα είναι μόνο δικιά μου, που θα τη βλέπω μόνο εγώ γυμνή, το μόνο που έβρισκα ήταν το X-Girls (Jemma Press).

Ένοχη απόλαυση όταν ξεφυλλίζεις ένα κόμικ του Μίλο Μανάρα. Οι όμορφες γυναίκες του, οι τέλειες καμπύλες, τα λεπτά, εύθραυστα πρόσωπα, τα μάτια τους όταν σε κοιτούν. Αισθησιασμός, εικόνα που φλερτάρει με την πορνογραφία, που διατηρεί, όμως, μία λεπτότητα, έναν ερωτισμό που μαγνητίζει και ταξιδεύει τον αναγνώστη. Ο Ιταλός σχεδιαστής, που έμαθε να σχεδιάζει δίπλα στον Hugo Pratt, που έμαθε να δίνει μία κινηματογραφικότητα στα κόμικ του δίπλα στον Φριντερίκο Φελίνι, αυτή τη φορά δοκίμασε κάτι καινούριο. Σχεδίασε μια περιπέτεια για τη Marvel με τίτλο «τα κορίτσια το έσκασαν» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma. Τα κορίτσια των X-Men, Η Μάρβελ Γκερλ, η Σαϋλοκ, η Έμμα Φροστ, η Ρογκ, η Σάντοουκατ, και οι λοιπές μεταλλαγμένες με τις ζηλευτές υπερδυνάμεις σχεδιάστηκαν από τα πινέλα του Μανάρα για μια ιστορία που συνδυάζει τον ερωτισμό του σχεδιαστή και έναν κυκεώνα δράσης κατευθυνόμενο από τον Chris Claremont, έναν παλαίμαχο σεναριογράφο των X-Men. Οι δυο τους συνεργάστηκαν με τρόπο που μόνο στον θαυμαστό κόσμο των κόμικ συμβαίνει. Χωρίς ποτέ να συναντήσουν προσωπικά ο ένας των άλλον. Απλά, ο Chris Claremont, έκοψε και έραψε ένα σενάριο στα μέτρα του Μανάρα και του το έστειλε. «Ο Κρις είχε την ευγενή καλοσύνη όχι μόνο να μου προτείνει σχεδόν αποκλειστικά γυναικείους χαρακτήρες, αλλά επίσης, κατά τη διάρκεια σχεδόν όλης της ιστορίας, να τους στερήσει τις υπερδυνάμεις τους και τις στολές τους. Οι λάτρεις των κεραυνών και των τηλεκινητικών επιθέσεων πιθανόν να απογοητευτούν, αλλά εγώ εκτίμησα πραγματικά την εξυπνάδα του Κρις: μου επέτρεψε να μπω στο σύμπαν του χωρίς να εγκαταλείψω τελείως το δικό μου» λέει ο Μίλο Μανάρα στην εισαγωγή του βιβλίου. Έτσι οι ηρωίδες της Marvel που πρωταγωνιστούν παρουσιάζονται πιο θελκτικές από ποτέ και, πλέον των υπερδυνάμεών τους, χρησιμοποιούν την ακαταμάχητη γοητεία τους για να ξεφύγουν από τα δεινά που τους επιφυλάσσει το δύσκολο έργο του να είσαι σούπερ-ήρωας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου