Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

δυστόπικα


Κοιτάζοντας προσεκτικά τις εικόνες που αποτελούν τα κόμικ του Ένκι Μπιλάλ διακρίνεις μικρούς πίνακες ζωγραφικής. Μικρά έργα τέχνης.  Σφουματούρες. Απλωμένες γκρίζες, γαλάζιες και γήινες αποχρώσεις και το έντονο κόκκινο του αίματος να ξεχωρίζει σχηματίζουν τοπία δυστοπικά, απομεινάρια πολιτισμών, μέλλοντες από άσχημα όνειρα, και ζωντανεύουν ανθρώπους και ανθρωποειδή που σε αυτόν τον κυκεώνα αναζητούν αξίες, αναζητούν τη λύτρωση και την ελπίδα. Το ύφος του είναι γνώριμο και ιδιαίτερο. Ο Ενκί Μπιλάλ είναι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εκπροσώπους του κόμικ επιστημονικής φαντασίας και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του την Τετάρτη 27 Φλεβάρη στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
                Με πατέρα Βόσνιο και μητέρα Τσέχα, ο Μπιλάλ μετανάστευσε στο Παρίσι το 1960 σε ηλικία εννέα ετών. Τότε ήταν που είχε την πρώτη του επαφή με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κόμικ. Λίγο αργότερα κερδίζει σε διαγωνισμό νέων ταλέντων που διοργάνωνε το θρυλικό περιοδικό Pilote και έτσι έρχεται σε επαφή με τον Rene Goscinny δημιουργό του Αστερίξ και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού γαλλικού περιοδικού Pilote. Ο Goscinny ενθαρρύνει τον Bilal να συνεχίσει να σχεδιάζει και να κάνει κόμικ για να φτάσει πλέον να θεωρείται ένας από τους καταξιωμένους Ευρωπαίους comic artists που αναβίωσε το κόμικ φαντασίας, θέτοντας τον πήχυ ψηλά με τις εξαιρετικές του δημιουργίες τόσο από άποψη σχεδίου όσο και αφήγησης. Στις ιστορίες του συναντά κανείς το κλειστοφοβικό κλίμα του Κάφκα, την αρρωστημένη όψη της πραγματικότητας όπως την αποτύπωσε ο μετρ του τρόμου Λάβκραφτ και τα κυβερνοπάνκ στοιχεία που έθεσαν ο Philip Dick με τον Douglas Adams στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Δίπλα του, σε παραλλήλους δρόμους, επηρέασε και επηρεάζει ο Χιλιανός Γιοντορόφκσι, με την τρομακτική φαντασία, η συνεργασία του οποίου με τον Moebius που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο χρόνο, γέννησε το σπουδαίο φουτουριστικό έπος Incal (εκδ. Μαμουθκόμιξ, στα ελληνικά δυσεύρετο, στα αγγλικά κυκλοφορεί σε συλλογική έκδοση), ενώ η συνεργασία του με τον Χιμένεθ αφηγήθηκε το πληθωρικό έπος των Μεταβαρόνων (εκδ. Ελευθεροτυπίας). 

                Ο Μπιλάλ έχοντας μια δημιουργική πορεία σε διάφορους τομείς (σκηνοθέτης, σκηνογράφος, δημιουργός οπτικών εφέ για τον κινηματογράφο, εικαστικός) τα κόμικ είναι ο χώρος όπου διέπρεψε. Η τετραλογία του Τέρατος και το πρόσφατο Animalz (εκδ. Μαμουθκόμιξ) είναι τα πρόσφατα κόμικ έργα του τοποθετημένα σε ένα ζοφερό μέλλον όπου το ανθρώπινο είδος προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση του. Οι ήρωες ασφυκτιούν σε παρηκμασμένα περιβάλλοντα, που όμως τα  συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα και του πόνου επιβιώνουν. Και τα ιδανικά αναζητούνται. Στη στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα μπορέσουμε να μιλήσουμε μαζί του για τα κόμικ, το σινεμά, την πολιτική και οικολογική διάσταση του έργου του, για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά και για τα Βαλκάνια, τους απόηχους των συνεχών πολέμων που τόσο επηρέασαν το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου