Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

banks


O Paul Banks στο Fuzz την Παρασκευή
Σπυρος Γιαννακοπουλος
ΜΟΥΣΙΚΗ. Οταν το καλοκαίρι του 2011 οι Interpol είχαν εμφανιστεί στο Entertainment Stage, η προσέλευση ήταν μεγάλη. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για περισσότερα από 3.000 άτομα. Κι αυτό γιατί η καλοντυμένη και στυλάτη μπάντα (όταν εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο το 2002) αγκαλιάστηκε από το ελληνικό indie και ροκ κοινό και έγινε απωθημένο. Με τον ίδιο ενθουσιασμό, βέβαια, τους είχαν υποδεχθεί την ίδια χρονιά και στο Primavera της Ισπανίας, τόσο οι Καταλανοί όσο και οι αμέτρητοι ξένοι επισκέπτες του πολύ δημοφιλούς μουσικού φεστιβάλ.
Και όχι άδικα. Το Turn On The Bright Lights που κυκλοφόρησε στη μικρή ανεξάρτητη εταιρεία της Matador ήταν ένα καλοδουλεμένο κιθαριστικό παραλήρημα, γεμάτο πάθος και εντάσεις. Οι νέοι Joy Division σύγκριναν οι πιο ενθουσιώδεις. Το Antics, η δισκογραφική συνέχεια του αμερικανικού συγκροτήματος από τον παραγωγικό πυρήνα της Νέας Υόρκης, ενίσχυσε την πρώτη εντύπωση και εδραίωσε τη φήμη τους για ακολουθήσουν κι άλλες παραγωγές, αλλά και σόλο δοκιμασίες και ακροβασίες.
Το μοναχικό πέρασμα του Paul Banks από την Αθήνα είναι ο λόγος που οι ήχοι από τις στιβαρές κιθάρες αγγίζουν ξανά το μυαλό μας. Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης των Interpol θα βρίσκεται στο Fuzz, στο πλαίσιο της σόλο ευρωπαϊκής περιοδείας του για να μας παρουσιάσει τραγούδια των Interpol αλλά και την προσωπική του δουλειά. Η μικρή δισκογραφία του Banks μας παρουσιάζει έναν καλλιτέχνη που επιθυμεί να δοκιμαστεί σε διάφορα μουσικά είδη, αλλά και να πειραματιστεί με την εικόνα του. Στον πρώτο δίσκο του «Julian Plenti Is… Skyscraper» μας συστήνεται με το alter ego του, τη μουσική περσόνα του Julian Plenti (ένας άλλος Ziggy Stardast;). Με τραγούδια γραμμένα πριν από τη δημιουργία των Interpol και με πληθώρα μουσικών επιρροών, το αποτέλεσμα ξάφνιασε και τρία χρόνια μετά, ο Bank κάνει στην άκρη το άλλο του εγώ, Julian Plenti, για να παρουσιάσει τον πολύ πρόσφατο δίσκο «Banks», η ιδιαιτερότητα του οποίου κρύβεται πίσω από τις απλές συνθέσεις. Μένει να δούμε ποια διαδρομή θα επιλέξει ο Banks για να παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό και να ικανοποιήσει κάθε ανήσυχη πτυχή του εαυτού του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου